Разследват Николай Цонев заради скъпи сделки с панелки във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:16 / 20.05.2010Коментари ()1582
© Impact Press Group
Ново разследване тегне над бившия военен министър Николай Цонев. Хора от екипа му плащали царски от хазната за най-обикновени жилища за военни. Прокуратурата погна покупката на 310 армейски апартамента. Обвинителите под пагон вече са образували досъдебно производство срещу военни и цивилни лица от Министерството на отбраната. Те са оценявали и са одобрявали закупуването на жилищата за армията. Апартаментите са във Варна, Велико Търново, Стара Загора, Враца, Бургас, Сливен, Карлово и Шумен. Министерството на отбраната броило за тях 25-35 % по-скъпо от пазарната им цена. Сделките са за около 18, 3 млн. лв. и за 1,5 млн. евро. Досъдебното производство е за злоупотреба с власт и служебно положение. Ако се докаже вина, законът предвижда от 1 до 8 г. затвор. Офицерите и цивилните не са изпълнили служебните си задължения при провеждане на преговори, подготовка на документи и реализиране на сделките, смятат военните прокурори.

По неофициална информация се разследват членовете на двете комисии, които са оценявали офертите за апартаментите. Едната е била от цивилни служители и е приемала предложенията на фирмите, а втората - от военни, които са правили оглед на жилищата. От прокуратурата посочват, че апартаментите са закупени от фирмите "Оркид сийсайд апартаментс", "Еврострой инженеринг", "Тод груп", "Сан Сити", "Враца Авто" , "БМ", "Билд инвест", "Донатекс и Ко", "МИГ - 1", "Тони - М" и обзаведени от "Мебекс".

Проверка на военното министерство е показала, че най-сериозно завишаване на цената на апартаментите има в Карлово - с около 35% над пазарната. Там военните са взели 19 апартамента и четири ателиета. Жилищата са купени при 620,86 евро на квадратен метър. В същото време специализираните сайтове за имоти - imot.bg и imoti.net, са предлагали жилища съответно по 431 евро и 464,31 евро на квадратен метър. На второ място по оскъпяване - с около 30%, са част от апартаментите в Сливен и във Велико Търново. В Стара Загора оскъпяването е с около 25%. Военното министерство е купило в града 62 жилища.

Източник: в. "Стандарт"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Razsledvat-Nikolai-Conev-zaradi-skupi-sdelki-s-panelki-vuv-Varna-164469
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.