Роми от варненските гета не знаят какво е влак
Автор: Екип Varna24.bg 11:27 / 21.05.2010Коментари ()883
© Varna24.bg
Къде се намира катедралата на Варна, какво е влак и жп гара, какво представлява понятието време например, или пък каква е разликата между брадичка и шия. Това са въпроси, които на пръв поглед може да ви се сторят странни или пък абсурдни, но това не е така. Или поне за някои жители на морската столица, и то към днешна дата. Става въпрос за хора от малцинствен етнически произход, които живеят в така наречените ромски махали.

В малките схлупени къщурки в най-бедните райони на „Максуда", „Владиславово", „Аспарухово" има едни затворени общности на роми, кюрди, турци, арменци и други, които живеят толкова изолирано и са си толкова самодостатъчни в света, който са си изградили, че както те не са виждали влак, така и ние не знаем за съществуването им. Те не говорят български език, съществуват, меко казано, първобитно и противно на мнението, че тази група хора черпи от обществените блага, паразитирайки върху социалните бюджети, едва оцелява. Именно към тях и най-вече към техните деца е насочена работата на фондация „Владиславово" чрез проекта „Център за социална рехабилитация и интеграция на деца от малцинствен произход".

На място работят екип педагози, психолози, социални работници и здравни служители, които са се ангажирали не с 80 деца, за колкото плаща община Варна, а с над 120. Тези специалисти са се ангажирали не само дечицата да научат българския език, но да бъдат попълнени сериозните пропуски по отношение на здравната култура, себе- и светоусещането.

Източник: в. "Народно дело"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Romi-ot-varnenskite-geta-ne-znayat-kakvo-e-vlak-164660
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.