Пациентите от Центъра за психично здраве се включиха в спортни състезания
Автор: Екип Varna24.bg 11:17 / 25.05.2010Коментари ()788
©
На 22 май на игрището в Морската градина пациентите на Център за психично здраве - Варна се включиха в импровизиран футболен турнир. Спортното събитие беше посветено на Деня на предизвикателството. Младежите от Метадоновата програма се включиха в редица спортни състезания под ръководството на Франк Никсдорф - треньор във футболния клуб на Вердрер Бремен/ Германия/, който беше предвидил и награди за победителите - оригинални екипи и сувенири на клуба. Срещата с треньор на толкова известен отбор беше сериозен стимул момчетата и момичетата да дадат най- доброто от себе си на терена.

 Спортът развива нови, полезни навици, връща усещането за здраве и жизненост. Това го прави необходим компонент от рехабилитацията на зависимите. Същевременно участието им в общоградско събитие е начин да се реинтегрират в общността, да получат подкрепа и разбиране.

За екипа на Центъра за психично здраве участието в Денят на предизвикателството е и своеобразен анонс за новите дейности, с които се обогатява рехабилитационната програма. Към вече съществуващите театрално и арт - студио се добавя и музико- терапия, като акцентът пада върху българските народни танци, спортни занимания - футбол, плуване, конна езда. Тези разнообразни дейности дават възможност пациентите на програмата да се ресоциализират успешно, да развият личностния си потенциал и да превъзмогнат зависимостта си.

Спортният празник се осъществи с помощта на Общинско предприятие „Спорт за всички" и на неговия управител Волен Марчев. Заявката е това да не остане изолирано събитие, а да се превърне в редовна практика за пациентите на Центъра, като следващите срещи, отново под ръководството на Франк Никсдорф, ще се състоят в края на месец юли.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Pacientite-ot-Centura-za-psihichno-zdrave-se-vklyuchiha-v-sportni-sustezaniya-165345
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.