Може да строим руски кораби във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:13 / 31.05.2010Коментари ()1182
© Varna24.bg
България има голям шанс да поеме голяма поръчка от Руската държава за построяване на кораби. Това съобщи областният управител Данчо Симеонов, който се завърна от участие във форум за корабостроене и кораборемонт, проведен в Санкт Петербург от 25 до 28 май. Губернаторът беше там заедно с делегация, съставена от представетели на морския бизнес.

Според транспортната си стратегия до 2020 година Русия трябва да попълни флота си с 1400 кораба, като 40% от тях ще бъдат поръчани на други държави. Според председателя на Националната асоциация на корабостроителите и кораборемонтчиците Светлин Стоянов, който също е бил в делегацията, възможностите на страната ни да поеме голяма част от тези 40% е много голяма, тъй като в Русия най-големите кораби, които могат да бъдат построени, са с обем 80 000 бруто регистър тона, а „Булярд" може да строи съдове с обем 100 000 бруто регистър тона.

Вече е съставена работна група, която да преговаря с руската страна възможната сделка. Договорено е и сътрудничество за проектиране на плавателни съдове. Следващата среща на работните групи ще бъде през септември във Варна, когато тук ще пристигне делегация от Ленинградска област, в която влиза и Санкт Петербург.

Областният управител съобщи и за желанието от страна на руснаците да ползват почивна база по Черноморието. Все още не е уточнено дали ще бъде закупена земя за тази цел или ще бъде отдадена под наем вече съществуваща база.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Mozhe-da-stroim-ruski-korabi-vuv-Varna-166974
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.