Паметна плоча по повод 110 години от Дуранкулашкия бунт бе открита днес в Шабла
Автор: Екип Varna24.bg 15:03 / 01.06.2010Коментари ()863
©
В чест на 110 годишнината от селските бунтове, днес кметът на общината, Красимир Кръстев и председателят на Общинския съвет, инж. Димитър Арнаудов откриха паметна плоча с имената на загиналите в бунта. Тя от части повтаря досега съществуващата на сградата на читалище "Зора" и е допълнена с още имена на загинали бунтовници, за които са събрани сведения по-късно. Идеята за композицията е на доц. Стефан Лютаков от ВТУ"Св. св. Кирил и Методий".

Преди откриването на плочата отец Павел Максимов отслужи трисагий за загиналите.

Тържествата посветени на 110 годишнината от бунта продължиха в село Дуранкулак на Грекова могила, където отец Атанас и отец Павел отслужиха панихида за падналите в кръвопролитията от 1900 година.

Венци и цветя окичиха Паметника на майката, вперила поглед в ширналото се добруджанско поле и останала завинаги в очакване на своите деца, дръзнали да се опълчат срещу неправдата. На възпоменателния митинг в село Дуранкулак, кметът на общината, Красимир Кръстев говори за значението на историческата дата и покани всички да склонят глава пред подвига на загиналите.

Политически партии, фирми, търговски дружества, културни и просветни институции поднесоха венци и цветя пред Паметника на въстаналият селянин в центъра на село Дуранкулак. Пред подвига на загиналите се преклони и управителят на област Добрич, Желязко Желязков.



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Pametna-plocha-po-povod-110-godini-ot-Durankulashkiya-bunt-be-otkrita-dnes-v-Shabla-167271
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.