Апелативният съд потвърди ареста на лихвар от Каспичан
Автор: Екип Varna24.bg 15:40 / 01.06.2010Коментари ()803
© Varna24.bg
Емил Неделчев от Каспичан, обвинен в изнудване и незаконна банкова дейност ще продължи да стои в ареста, след като днес Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжния съд в Шумен от 17 май тази година, с което е му била определена първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража".

37 годишният мъж е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на ОД на МВР в Шумен за две тежки престъпления. Първото е свързано с банкови услуги по предоставянето на заеми, без необходимото разрешение, извършено от 2008 до март 2010 година. Приблизително през същия период от време, за да принуди К.Д. и други лица, на които е предоставял заеми да му се издължават, той си служил с насилие и заплахи. Пресслужбата на съда припомня, че лихварят беше задържан на 15 май тази година в Каспичан, непосредствено след получаването на поредната „вноска" от 200 лева от К.Д. , който е един от продължително изнудваните лица. Следствените действия установили, пострадали от лихварската дейност на Неделчев били множество жители на Каспичан и на околните селища.

В рамките на въззивния контрол днес съдът потвърди като законосъобразни изводите на първата съдебна инстанция. Те са направени въз основа на преценка на събраните многобройни гласни свидетелства и други материали, които обосновават извода, че Емил Неделчев е извършител на престъпната дейност, за която се разследва. Неделчев вече е осъждан за друго престъпление от Районния съд в Петрич и това обстоятелство допълнително мотивира съда да потвърди заключението, че е реална опасността ако е на свобода той да се укрие или да се опита да окаже въздействие върху свидетели по делото. И двете престъпления са тежки по смисъла на закона, който предвижда за тях наказание от 5 до 10 години затвор, глоба до 10 000 лева, както и конфискация на част или на цялото имущество.

Определението на Апелативния съд във Варна е окончателно.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Apelativniyat-sud-potvurdi-aresta-na-lihvar-ot-Kaspichan-167301
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.