Проектите за улично осветление да бъдат "осветлени", искат съветници
Автор: Екип Varna24.bg 15:25 / 02.06.2010Коментари ()1066
© Varna24.bg
Кметът на Община Варна Кирил Йорданов да назначи работна група, която да проучи възможностите за публично-частно партньорство относно подновяването на уличното осветление във Варна. Това гласуваха общинските съветници от комисията по архитектура. Работната група освен специалисти ще включва и четирима общински съветници.

Предложението за сформирането на групата беше внесено чрез писмо на Красимир Узунов, който е член на групата на ГЕРБ. За общинския съветник основната идея е представянето на проектите за обновлението на градското улично осветление да стане при условия на публичност, прозрачност и равноправност.

Самият Узунов е един от хората, които имат предложение за проект за осветлението в града. То е насочено към подмяната на сегашните осветителни тела със светодиодни. Основният довод на съветниците бе, че така ще се спести от разход за електоренергия и за поддръжка.

Много противоречиви мнения изказаха общинските съветници за това дали е необходима подмяната на осветителни тела със светодиодни.

Според общинския съветник Николай Джагаров, който е члена на БСП-Варна, прозрачност досега в тази област не липсвала. На противно мнение обаче е колегата му Радослав Коев от партия "Отечество", според който има какво още да се желае по отношение на яснотата около проектите и разходите. Той допълни, че и досега не е ясно колко харчи общината за парково и улично осветление. Джагаров заяви, че е получил такива данни, след като е пуснал искане до кемта, но така и не ги оповести.

Според общинските съветници, ако започне подмяната на сегашните осветителни тела със светодиодни, е най-добре това да се случи първо около летището. Причината е, че там стълбовете са най-високи и защитени от кражба.

Договорът на общината за поддръжка на уличното и парково осветление е изтекъл преди два месеца. Сключени са нови договори с четири фирми, които са предложили по-ниски цени от досегашните, посочиха още от комисията.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Proektite-za-ulichno-osvetlenie-da-budat-osvetleni-iskat-suvetnici-167590
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.