476 проверки за нитрати и метали в зарзавата
Автор: Екип Varna24.bg 09:32 / 18.06.2010Коментари ()2292
© Varna24.bg
571 проби от хранителни продукти от търговската мрежа са изследвали от началото на тази година експертите от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) във Варна. Здравната структура разполага с една от 6-те акредитирани лаборатории за физико-химичен анализ на храни у нас. 476 от пробите са търсили остатъци от тежки метали и пестициди, но такива не са открити. "За нитрати правим изследвания на зеленчуци, сред които попадат спанак, марули, вносни и българско производство, както и детски пюрета на зеленчукова основа. До момента не сме открили отклонения от нормите", каза началникът на отдела за контрол на хранителните обекти и храни д-р Пенка Димитрова.

Според европейските регламенти периодично се правят изследвания и за остатъци от тежки метали - олово и кадмий, в определени зеленчуци и плодове. От началото на годината са взети проби от спанак, моркови, ябълки, бобови култури, брашно, картофи. "Проверяваме още зеленчукови консерви - българско производство, както и внос, които са в метални кутии, за наличието на неорганичен калай. Правим анализ и на храни за кърмачета", допълни още д-р Димитрова.

Родни и вносни зарзавати - пипер, зеле, домати, праз, праскови, круши, краставици, моркови и други, подлежат на контрол за наличието на остатъци от пестициди. Последните две проби, на които е правен анализ в лабораторията на РИОКОЗ, са от ягоди и банани, взети от щандове от пазара, които се оказали чисти. До момента отклонения по тези показатели не са регистрирани. Нарушения са установени само в 3 проби сол, които показали намалено съдържание на калиев йодат. По сигнал на гражданин е спряна партида със захар, за която се е оказало, че съдържа чужди примеси, уточниха още от здравната дирекция.

Бутилираните минерални и трапезни води също подлежат на анализ - в тях се търсят полимери от пластмасовата опаковка, но направените от началото на годините анализи не са показали отклонения от стандартите.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/476-proverki-za-nitrati-i-metali-v-zarzavata-171447
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.