РИОКОЗ откри сандвич с листерия и 11 мръсни работни места
Автор: Екип Varna24.bg 09:33 / 18.06.2010Коментари ()788
© Varna24.bg
12 от общо 95 проби, които са подложени на изследване по микробиологични показатели, са се оказали извън стандартите. Пробите са взети от началото на годината предимно от работни плотове в кухни и заведения за обществено хранене. 11 са се оказали замърсени с коли-форми, които са в дъното на стомашно-чревни проблеми. Една е била с листерия. Според здравните експерти това е ясен показател за ниска хигиена и недобра дезинфекция. Актовете, които са наложени, са от порядъка от 200 до 500 лв. През миналата седмица отново е наложен такъв акт - след като са изолирани коли-форми от "отривки на работен инвентар и работни повърхности в сладкарския цех към комплекс "Адмирал" на Златни пясъци", се казва в последната седмична сигнална информация на РИОКОЗ.

Още една санкция е наложена заради наличие на листерия - патогенен организъм, който причинява т.нар. "болест на хладилника". Причинителят на заразата обикновено се крие в млечни продукти - млека, кашкавал и пр. Микроорганизмът издържа и се развива при ниски температури от 0 до 4 градуса. Нестандартната проба е открита в храна - най-вероятно сандвич, уточниха експерти от РИОКОЗ във Варна. "Листерията не е опасна за здравите хора, но е опасна за бременните, защото може да доведе до преждевременно раждане или да увреди плода. Микроорганизмът може да поболее и хора с понижени защитни сили", каза началникът на отдела за надзор на заразните болести в здравната инспекция д-р Светла Станева.

Здравните експерти търсят зарази - салмонела и стафилококи в нетрайните сладкарски изделия. На проверка подлежат комбинирани сандвичи, сосове, дюнери и пр. От партидите боза пък се вземат проби за ентеробактерия, която също поражда стомашни проблеми. "И готовият лед се изследва за ешерихия и други коли-форми", допълни шефът на отдела за контрол на храните и обектите д-р Пенка Димитрова. Преди година инспектори бяха открили замърсен лед в заведение за обществено хранене, но досега подобни отклонения още не са установени. Готовите за консумация непастьоризирани плодови и зеленчукови сокове тип "фреш" в заведения за обществено хранене, храната за кърмачета и минералните води също подлежат на микробиологични изследвания.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/RIOKOZ-otkri-sandvich-s-listeriya-i-11-mrusni-rabotni-mesta-171449
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.