Древна галера плава от Белград до Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:46 / 22.06.2010Коментари ()15095
© в. Монитор
На 13 юни любопитни видинчани забелязаха, че древна лодка, точно копие на галерата на легендарния гръцки герой Одисей, акостира на пристанището им. Не, това не е сцена от нова холивудска версия на филма "Одисей". Въпреки че, лодката "Одисей" е точна възстановка на галерата, използвана по време на Троянската война, разказва авторът на проекта, украинският историк Игор Мелник. Плавателният съд е изработен от дърво, дъното е издълбано от два ствола на дъб и тежи над 6 тона. Лодката няма кил. За разлика от оригинала, обаче "Одисей" е снабден с GPS, с радиостанция и компас. Петимата членове на екипажа, сред които е и българинът Теодор Роков, археолог във Варненския исторически музей, живеят и плават на 20 кв.м Лодката е дълга 10 метра и широка 2, уточнява Игор Мелник. Има две гребла и разбира се, мотор.

В румънското пристанище Констанца към експедицията на "Одисей" ще се присъединят 4-ма историци от Румъния и всички те ще плават до Варна. Мелник разказва, че има проект за създаване на исторически морски парк на древните плавателни съдове под открито небе.

Готов е да го направи в която и да е страна по света. Идеята му е паркът да обединява музейни експонати с пешеходни маршрути, да дава възможност на зрителите да се разхождат и самостоятелно да преминат от един исторически и географски период в друг. Реконструираните в оригиналния си вид плавателни съдове в експозицията ще се допълват от експонати, разказващи за бита на хората от далечни времена.

Намерението на учения е плавателните съдове в парка да са като оригналите си. Според него сбирката от стари съдове трябва да е разположена на открито на брега на водоем и всяка година там да се провеждат празнични церемонии по спускането им на вода. Първите експонати могат да застанат на рейд веднага - реконструираният финикийски товарен кораб "Мелкарт", древногръцката галерия "Одисей", келтската кожена лодка "Мерлин", обяснява Игор Мелник.

Експедицията е част от мащабна програма "Дунав - река на партньорството и дружбата" и има за цел да покаже как древните хора са изграждали плавателни съдове и са плавали по река Дунав и Черно море, разказа Теодор Роков, археолог във Варненския исторически музей. Експедицията ще завърши след повече от месец във Варна, като премине целия път от Белград до Варна по Дунав и Черно море, уточни той.

Екипът има зад гърба си 8 пътешествия

Екипът е реализирал досега 8 проекта за пътешествия с древни плавателни съдове и практически е обиколил света. Дейността му се финансира от "Казашка организация" в Одеса. За 22 години работа като историк Мелник е направил възстановки на десетки древни лодки - древногръцка галера, финикийски търговски кораб, различни средновековни лодки.

Във Виетнам, Ирак, Еквадор и в много други страни все още се строят малки плавателни съдове по древни технологии, така както са строени хилядолетия назад. Те винаги привличат към себе си вниманието на хората и за това свидетелстват големите морски фестивали в Брест, Амстердам, Бремерхавен. Затова и интересът към реконструкцията на корабите от миналото - древногръцката триера, средновековният каравел и галера, е голям. Много реконструирани древни кораби се пазят в музеите по целия свят и привличат огромен брой туристи.

 

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Drevna-galera-plava-ot-Belgrad-do-Varna-172263
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.