Икономист: Храната в България и в ресторантите е тройно по-скъпа от тази в Гърция | ||||||
| ||||||
"Хората са доволни. Намалението е от минимум 5 процента. Всички от хранително-промишлената индустрия се отзоваха. За един месец ще бъдат намалени 500 продукта и това ще продължи със сигурност 5-6 месеца. Обществото реагира много добре. Намалява се не печалбата за бизнеса, а спекулацията", това коментира икономистът проф. Йоаким Каламарис, цитиран от bTV. "Тази мярка се абстрахира от спекулата. А в България за съжаление има доста сериозен процес на картели – не само в хранително-промишлената индустрия, но и при горивата. Работата вече е на държавните органи – дали те извършват правилно контрола. Инфлацията в Гърция продължава да е висока и не само там – и в България, и въобще в Еврозоната, и в ЕС", посочи Каламарис. "Намаляването на ставка ДДС би трябвало да се намалява реално. Храната в България и в ресторантите е тройно по-скъпа от тази в Гърция. Дори в супермаркетите тук 70% от стоките са по-скъпи. Това е необяснимо. При положение че говорим за данъчни проценти, които са много по-ниски от тези в Гърция", коментира още той. "Добър опит. Това е да искаме да убием мерака с аспирин", така Каламарис коментира идеята на българското Министерство на икономиката цените на 15 продукта да бъдат наблюдавани. |