Мистерията около изчезналият моряк край Кипър продължава
Автор: Екип Varna24.bg 13:38 / 24.08.2010Коментари ()11097
©
Днес рано сутринта Константин Парчев - адвокатът на семейството на изчезналия наш моряк край Кипър Георги Шалапатанов, бил потърсен по телефона от журналиста в островната държава Стерос Теохаридис, научи Varna24.bg. Репортерът разказал, че е говорил с рибари, които му казали, че теченията на морските води са обратни на твърденията на собственика и капитана на яхтата, в която за последно е бил Георги. Тоест - няма никаква логика тялото му да е плувало обратно на теченията. Това засилва съмненията, че трупът, който през уикенда изплува е на Шалапатанов. Тялото бе открито на 90 километра от мястото, където, по думите на капитана и собственика на яхтата, е изчезнал Георги.

Има още едно мистериозно несъответствие в думите на двамата, допълни още адвокат Константин Парчев. Собственикът и капитана на яхтата не са сигнализирали по радиостанцията за човек зад борда, а са алармирали, чак след като са се прибрали в пристанището.
Адвокат Парчев ще изиска информация за движението на яхтата, която се записва по GPS. Така ще се разбере къде е плавала тя.

Припомням, че онзи ден адвокатът сезира Върховната касационна прокуратура (ВАК) и Окръжната прокуратура във Варна за случая. От 8 август т.г. няма нито вести, нито кост от 40-годишния варненец Георги Василев Шалапатанов. Той е работил като стюард на яхта, собственисот на австрийската "Oesterreichisher Lloyd Seereederei" (Cyprus) LTD, която притежава две дъщерни фирми в Лимасол. По информация на посредника - менинговата агенция "Вега Менинг", Георги е изчезнал на около 2 морски мили от брега. Него ден (8 август) той се чул по телефона с майка си във Варна и й казал, че ще почива, но ще отиде на друга яхта - собственост на негов приятел - руснак, с когото да направят малък круиз. Освен собственикът на борда е бил и капитанът на плавателния съд.

На 2 мили от брега, по показанията на капитана и собственика, дадени при разпита след инцидента, Шалапатанов внезапно изчезнал. Двамата започнали да го издирват, но било тъмно и не се виждало нищо. По виковете му от водата, те се насочвали къде да хвърлят спасителния пояс. Показанията, твърди майката, обаче са изпълнени с противоречива информация, още повече че Георги е дългогодишен плувец и водолаз.

След като не го намерили двамата поели с яхтата към пристанището. Интересното в случая, е че преди инцидента тя е била управлявана от собственика й, който нямал нужната правоспособност. След като акостирали на брега те отишли в полицията и разказали за случая. Веднага били предприети спасителни мероприятия, започнало издирване и по въздух. Междувременно собственикът и капитанът на яхтата били задържани. Те останали в ареста 10 дни.




Още по темата: общо новини по темата: 10
04.04.2011 »
11.11.2010 »
31.08.2010 »
30.08.2010 »
26.08.2010 »
26.08.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Misteriyata-okolo-izcheznaliyat-moryak-krai-Kipur-produlzhava-186730
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.