© Varna24.bg | | От днес във варненската търговска мрежа по щандовете ще има колбаси със 100% месо. Това съобщиха за агенция "Черно море" от една от фирмите производителки на въпросните продукти по новия Български държавен стандарт - "Чико-Емо". Първата партида вече е произведена и ще лъсне по рафтовете още от утре. Около 10 вида дълготрайни колбаси с марката "Стара планина" ще има по магазините край морето. Това са кренвирши, кебапчета и кюфтета, 2 вида кайма, салам тип "Камчия" и трайно варено-пушен салам тип шпек. Въпреки слуховете за бомбастични разлики в цените с тези на досегашните колбаси те ще варират от 6 до 8 лв. за килограм - заводска цена, съобщи управителят на фирмата Магдалена Петрова. По думите й има огромен интерес от търговци от всякакъв тип, от огромните хипермаркети, през супермаркетите, та до кварталните бакалии. Никога не сме пускали толкова бързо нов асортимент, категорични са производителите. Нищо ново и сложно няма в технологията на производство, категорични са фирмите. Единственото въведение ще бъде физико-химичната лаборатория за анализ, през която под контрола на лекар от ДВСК ще минава всяка партида. Очакванията ни са да има голям интерес първите месец - два, след което като всяка ново нещо новите колбаси ще се превърнат в обичайна част от асортимента по щандовете, категорична е Магдалена Петрова. По думите й фирмата няма да свива асортимента си за сметка на новите продукти. Търсенето на най-ниския клас колбаси остава трайно високо, по-скоро от влизането на колбасите "Стара планина" би пострадал средният клас като качество и цена от продуктите по месните щандове в мрежата, коментират експерти. Те са категорични, че вкусът на новите месни продукти наистина е коренно различен от това , което досега беше на трапезата на българина. Освен "Чико - Емо" новите месни продукти по БДС във Варна ще се произвеждат и от фирма "Пикант" ЕООД. Те също вече са започнали производство и техните продукти също до дни ще бъдат в мрежата. Третата фирма, подала заявление да произвежда новите салами с месо, е "Хепи лейди", дъщерна фирма на веригата за бързо хранене "Хепи", която зарежда ресторантите със собствена продукция. Оттам обаче уточниха, че нямат търговски интерес и новите месни продукти ще бъдат само за вътрешна употреба.
Според проучване във Варна и областта работят 21 месопреработвателни предприятия, от които 3 месодобивни.
Източник: в. "Черно Море" |