Граждани отново на протест срещу мръсния въздух, блокираха "Дунав мост"
Автор: Екип Varna24.bg 13:40 / 12.11.2023Коментари ()689
© БНТ
Отново протест за чист въздух в Русе блокира за кратко Дунав мост. За втори пореден ден недоволни русенци преминаха през част от града с автомобили, на които имаше черни балони. Шествието завърши до граничния пункт, където протестиращите излязоха от колите си и блокираха за кратко движението в района на кръговото кръстовище. 

Те настояха за строги санкции срещу предприятията - замърсители и спешни мерки от всички държавни и местни институции, които да решат дългогодишния проблем с неприятните миризми в Русе.

Хората се обявиха и срещу изграждането на инсинератор за изгаряне на отпадъци в съседния румънски град Гюргево, предава БНТ. Събират се и подписи със сигнал до министъра на околната среда и водите. Вече са планирани и други инициативи, с които да популяризират и привлекат вниманието на повече хора към проблемите, които тормозят русенци повече от 10 години - кампании в интернет и социалните мрежи, флашмобове по квартали.

Предстои организиране и на еко фест, както и подобаващо посрещане на новоизбраните общински съветници на Русе, с което да бъдат посетени, че са в местния парламент, за да защитават правата на жителите от региона, включително и това за чист въздух.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Grazhdani-otnovo-na-protest-sreshtu-mrusniya-vuzduh-blokiraha-Dunav-most-1893573
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.