Откриват новата рибна борса утре
Автор: Екип Varna24.bg 10:49 / 09.09.2010Коментари ()15456
© Impact Press Group
След неколкомесечно чакане варненци най-накрая ще разполагат с нова рибна борса в града. Официалното откриване е предвидено за петък от 11 часа на Кооперативния пазар. Необходимостта от новото тържище възникна след множеството проверки на РВМС в началото на 2010 г. и категоричното становище, че то не отговаря на евроизискванията. Борсата бе съборена и на нейно място изникна нова, която според прокуриста на "Пазари" Владимир Михалчев е подчинена на европейските стандарти. За церемонията по откриването е поканен и земеделският министър Мирослав Найденов, но все още не е получено потвърждение за присъствието му.

В последните 10 дни на август бе проведен търг за отдаване под наем на 15-те магазина в тържището. Само 2 от обектите не са заети, но кандидати има, каза Михалчев. В средата на следващата седмица ще бъде открита процедура за наемането на магазините. С решение на съвета на директорите на "Пазари" ЕАД по време на търга се дадоха преференции на хора, които имат разрешителни за риболов и са регистрирани в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Около 10 от магазините са отдадени под наем на рибари или на фирми - собственици на кораби. Така ще се повиши качеството на предлаганата стока.

В голяма част от обектите влязоха нови лица, които не са търгували в борсата, преди да бъде разрушена. Средномесечната цена за наем варира от 85 лв. на кв.м, или 1000 лв. на обект. Максималната цена, достигната на търга, е 2100 лв. за обект. 15-те павилиона са разположени на площ 258 кв.м.

Източник: в. "Черно Море"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Otkrivat-novata-ribna-borsa-utre-190229
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.