© Facebook | Бел муж - знате ли какво е това? Това е ястие, което е типично за Северняшкия край. Sofia24.bg ще ви разкаже как се приготвя. Необходимо ви е безсолно сирене, мляко и брашно. Това е традиционно жетварско ястие. Ястието традиционно се приготвя с овче мляко. Свързано е с Петровден. Легендата разказва, че навръх празника група мъже отишли да жънат. Те обаче имали толкова много работа, че че свети Петър, гледайки ги от небето, се смилил над тях и слязъл да им помогне. На обяд единият от жътварите извадил овче сирене, за да нагости светеца, но от жегата то се било разтопило. Тогава свети Петър взел няколко класа жито, стрил ги, за да станат на брашно, и поръсил разтопеното сирене. Получената вкусна каша хората нарекли "Бел муж“.
Необходими продукти:
1 кг прясно меко сирене
200 грама брашно
1 ч.л. сол
200 мл овче прясно мляко
Начин на приготвяне:
Сиренето се поставя в дълбок съд и отгоре се сипва прясното мляко, солта и разтвореното във вода брашно. Готви се на силен огън, като непрекъснато се разбърква с дървена лъжица, докато кашата се сгъсти.
Загряваме олиото на тиган и запържваме в него брашното до златисто. Добавяме натрошеното сирене. Щом то омекне, наливаме прясното мляко на тънка струя и бъркаме, докато се получи хомогенна смес.
Може да се добави сол или захар на вкус. Някои възрастни жени по селата го правят със захар. |