Експерт обясни как да различаваме прясното от третираното месо | ||||||
| ||||||
"Българското свиневъдство отчете добра 2023 година. Това донякъде успя да компенсира трагичните резултати през 2022 година. В момента сме стигнали предишните си капацитети", заяви в "Денят започва" по БНТ Вихрен Димитров, изпълнителен директор на свинекомплекса в Голямо Враново. По думите му логистиката не позволява в България да бъде вкарано прясно вносно месо. "Основна част от месото влиза от Европейския съюз. Камионите пътуват около 3-4 дни например от Испания", допълни Вихрен Димитров. Той поясни, че прясното месо е по-бледо, като ако е много червено означава, че е третирано по някакъв начин. "Тенденцията през последните години е, че българското първо производство на свинско месо не може да задоволи търсенето на големите преработвателни предприятия и за съжаление вносът е факт", заяви д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните", БАБХ. Поясни, че свинското месо в България пристига от страните членки на ЕС - Полша, Румъния, Испания. "Проблем е, че свинското месо не е българско, както и говеждото. Българското пилешко месо задоволява над 90 процента от потреблението на българския пазар, дори има износ в утвърдени държави като Австрия, Швейцария, Сърбия и Северна Македония. Българското свинско месо на нашия пазар е под 50%. Контролът в кланиците е ежедневен, следят се хуманното отношение към животните, хигиената при клане, температури на хладилниците, експедиция, много важни са съпроводителните документи на месото, без тях контролът става много труден", каза още д-р Любомир Кулински. |