Това са най-вкусните и хрупкави пържени картофи
Автор: Екип Varna24.bg 17:08 / 11.03.2024Коментари ()2000
©
Има много трикове за приготвяне на пържени картофи, за които много хора дори не знаят. Но също така много домакини допускат една съществена грешка при пърженето им - те винаги обръщат парченцата в тигана. Повечето домакини дори не осъзнават, че това е груба грешка.

Има няколко причини да се откажете от този навик. Защо не трябва да обръщате картофите в тигана? Един от основните аргументи за обръщане на картофите по време на пържене е равномерното изпичане.

В действителност обаче картофите могат да се изпържат равномерно и без постоянно обръщане, ако режимът на пържене е избран правилно и се използва достатъчно масло или мазнина. Обръщането на картофите по време на пържене може да доведе до загуба на хрупкавост. Постоянното преместване на картофите може да ги накара да загубят своята хрупкавост.

Тук важи принципът: по-малкото е повече. Когато картофите се пържат от едната страна, вътре в тях се задържа влага, което спомага за запазването на тяхната нежност и сочност. Постоянното обръщане може да доведе до загуба на влага и изсушаване.

Избягването на постоянното обръщане на картофите по време на пържене също спестява време и усилия. Вместо да следите всяко парче картофи и да го обръщате, можете просто да оставите ястието в тигана и да правите други неща, докато то се изпържи. Използвайте колкото е възможно по-големи до средно големи, твърди и плътни картофи.

Меките, рохкави картофи, които са загубили много влага, абсорбират много масло при пържене, което води до приготвянето на мазно и безвкусно ястие. Малките грудки трудно се нарязват на филийки с необходимата дебелина. Само рафинирано (пречистено от вредни примеси) и за предпочитане дезодорирано (не излъчва неприятна миризма при нагряване) растително масло е подходящо за пържене.

Идеалният вариант е зехтинът. Белене и нарязване - първо, картофите трябва да бъдат измити и обелени. След това го изрежете правилно. Ако разликата в дебелината (диаметъра) на заготовките надвишава 2 mm, тогава при пържене малките парчета ще бъдат препечени, докато големите парчета все още няма да са готови. Оптималната дебелина на пръчиците за пържени картофи е 5-6 мм, дължината е 3-9 см.

Авторите на някои рецепти препоръчват накисване на резенчетата. В случая то подобрява вкуса. За 1 литър вода добавете 1 супена лъжица захар и половин супена лъжица сол, разбъркайте. Водата трябва да стане неутрална: нито сладка, нито солена. Коригирайте пропорциите, ако е необходимо.

Накиснете картофените резенчета във вода за 15-20 минути, това значително ще подобри вкуса им. Няма нужда да сушите парчетата върху кърпа. След това можете да преминете към пържене или замразяване на картофите, пише actualno.com.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Tova-sa-nai-vkusnite-i-hrupkavi-purzheni-kartofi-2035927
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.