Част от лекарствата поевтиняват през 2011 г.
Автор: Екип Varna24.bg 09:04 / 03.11.2010Коментари ()615
© Varna24.bg
Част от лекарствата ще поевтинеят през 2011 г. заради нов механизъм за формиране на цените им, разписан в поправки на наредба на здравното министерство. Това обяви вчера зам. здравният министър Гергана Павлова.

В момента за определяне на цените на продуктите, за които се иска пълна или частична държавна реимбурсация, се взема най-ниската цена в 8 европейски държави и 3 от тях, в които също се покрива от държавата. На тези условия у нас не отговарят около 30% от ежегодно регистриращите се цени (около 10 хил.) на български и чужди продукти. Причините са например, че продуктът не е регистриран във въпросните страни или е български, или фирмата, която представлява медикамента, е регистрирана у нас. Така няма база за сравнение и комисията по цените е принудена да утвърди цената, предложена от съответната фирма.

С промяната в наредбата от комисията ще могат да потърсят същия продукт в други европейски страни и да вземат най-ниската цена. В 99% от случаите в ЕС продуктът може да бъде намерен, увери Павлова. Експеримент с 10 медикамента показал, че по този начин цените на 7 от тях трябва да са с 1 до 3% по-ниски от регистрираните у нас. Всички продукти ще минат през подобна актуализация на цените през 2011 г., защото производителите са длъжни да предекларират цените си на всеки 6 месеца.

Поне с 2 месеца ще се съкрати срокът, в който болни от рак, СПИН, редки заболявания, туберкулоза ще получават безплатните си лекарства. Това ще стане с промяна в механизма, по който се отпускат. Поправките са разписани в наредба 34 на МЗ, която трябва да бъде обнародвана до края на месеца.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Chast-ot-lekarstvata-poevtinyavat-prez-2011-g-203863
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.