Отнемат правата на баща, крил децата от майка им
Автор: Екип Varna24.bg 08:56 / 04.11.2010Коментари ()646
© Varna24.bg
Заседание по гражданско дело за лишаване от родителски права ще се проведе във Варненския районен съд. Исковата молба е внесена за разглеждане от районната прокуратура в съда на 20 август тази година. Заинтересовани страни по делото са отдел "Закрила на детето" при дирекция "Социално подпомагане" и майката на две деца - 12-годишно момиче и 10-годишно момче. Ответник по делото е бащата на децата, който през 2007 год. без съгласието на майката ги извел извън страната - в Австралия.

След заведено от майката дело по Хагската конвенция за отвличане на децата, Семейният съд в Аделаида - Австралия се разпоредил двете деца да бъдат предадени не по-късно от 18-ти ноември 2008 г. на тяхната майка. Непосредствено след запознаване със съдебното решение бащата напуснал постоянния си адрес и в продължение на година и половина заедно с децата се укривал от австралийската полиция. През този период момичето и момчето не посещавали училище и били лишени от социални контакти. Впоследствие австралийските власти установили местонахождението на децата, извели ги от семейната среда на бащата и ги настанили за три седмици в приемно семейство, но там малолетните отказали да се хранят и поддържат лична хигиена. Те категорично отказали да общуват и с майка си, която пристигнала в Австралия да ги прибере.

На 6 май тази година, със съдействието на австралийската федерална полиция и социални работници, децата били предадени директно на летището на тяхната майка, но при обратния полет към България, при междинно прикачване на летището в Истанбул, те направили опит да избягат и известно време се укрили. На територията на България, в резултат на оказваната им специализирана помощ, двете деца постепенно започнали да се адаптират и възстановяват нормалното си психично равновесие.

Откритото съдебно заседание по делото е насрочено за 16 часа.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Otnemat-pravata-na-bashta-kril-decata-ot-maika-im-204153
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.