Стартира добивът на газ от "Каварна" и "Калиакра"
Автор: Екип Varna24.bg 16:33 / 04.11.2010Коментари ()934
© Impact Press Group
Премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков дадоха символичен старт на местния добив на природен газ от находищата "Калиакра" и "Каварна". Концесионер на двете площи е компанията "Мелроуз рисорсиз".

"Това е малка, но сигурна стъпка към диверсификация и желанието ни страната да не е зависима от един източник на природен газ. Това е част от нашата икономическа и стратегическа независимост", подчерта министър Трайков по време на церемонията. По думите му началото на местния добив ще е около 400 млн. куб. метра и ще покрива около 15% от потреблението в страната през следващите няколко години. Това ни позволява да понижаваме цената на газа за потребителите, допълни министърът и уточни, че ако газът и договорките с "Газпром" от лятото не бяха факт, от 1-ви октомври т.г. цената на синьото гориво щеше да бъде с 13% по-висока, а сега е с 1 на сто по-ниска. МИЕТ ще продължи да работи активно за привличането на чуждeстранни инвеститори в сектора и осигуряването на алтернативи, допълни още министърът.

Двете нови газови находища "Калиакра" и "Каварна" са с общ капацитет от около 2.5 млрд куб. метра природен газ. Намират се съответно на 8.5 и 14.4 км от добивната платформа "Галата". Сондажите са свързани с нея чрез морски газопроводи, след което газът се транспортира по изградената инфраструктура и стига до националната газопреносна система близо до гр. Провадия.

Концесионните договори за двете площи бяха сключени на 1 ноември 2010 г. между МИЕТ и "Мелроуз рисорсиз". Те предвиждат от находище "Каварна" да се добиват годишно минимум по 145 млн. куб. метра природен газ, а от "Калиакра" - минимум по 255 млн. куб. метра. За находище "Каварна" концесията е за 10 години, а за "Калиакра" - за 7. Според предварителните разчети държавата ще получи около 80 млн. долара концесионно възнаграждение от експлоатацията на двете находища.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Startira-dobivut-na-gaz-ot-Kavarna-i-Kaliakra-204353
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.