Варненски артист представя хай-тек скулптура
Автор: Екип Varna24.bg 17:07 / 05.11.2010Коментари ()914
Една по-различна изложба се открива тази събота в салона на варненската галерия "Буларт". По-различна дотолкова, доколкото скулптурните фигури, които Весел Танев от Варна представя, могат да бъдат взети за "готово намерени" детайли от по-големи механизми.

Изкуството на Весел Танев борави с изразния език на промишленото производство, пояснява критичката Яна Костова. Авторът използва универсални машинни детайли и работите му напомнят продукти на индустриалния дизайи, като в създаването им е водещ концептуалният замисъл.

Танев впрочем сам признава, че е фен на високите скорости, независимо дали на вода или на суша. Кара спортен автомобил и поддържа моторна лодка. В иначе минималистичната изложба са показани две серии - ауто и хидро.

Всеки детайл/скулптура е проектиран от автора, а изработката му/й е на лазерни машини. Материалът е полиуретан, който се използва за състезателните втулки на колите, както и други висококачествени леки материали като полиамид, дуралуминий, титаниеви елементи.

Детайлите са в различни цветове: автомобилно червено, морско синьо, техническо черно. Скулптурите zero-v се вписват във футуристична техно архитектура, където преобладават метал и стъкло.

"Композицията при него се гради на извечните принципи на статиката и равновесието. В нея е залегнало едно потенциално механично движение, което е блокирано обаче още в своята изходна фаза", пише още Яна Костова.

Откриването на изложбата ZERO-V.HIGH-TECH sculpture утре от 18 часа ще бъде съпътствано от специален сет на DJ SixtyNine.

Авторът Весел Танев е роден във Варна през 1979 г. Завършва НХА, специалност скулптура през 2005. Специализирал е по програмата "Еразмус" в Испания (2003).

Излагал е проектите си в ГХГ, София, галерия "Белия квадрат", София, СБХ, София, галериите "Хуан Коста", "Картел", "Сиди Хиаяа" в Испания, Младежкото триенале за съвременно изкуство, Истанбул и др.

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Varnenski-artist-predstavya-hai-tek-skulptura-204594
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.