Дянков обеща пари за Плиска
Автор: Екип Varna24.bg 09:31 / 08.11.2010Коментари ()1046
©
1 100 000 лв. от еврофондове ще бъдат осигурени за "Националният историко-археологически резерват Плиска" по спечелен проект. Това заяви по време на посещението си в първата българска столица вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. По думите му, неговото ведомство ще отпусне допълнителни 15 000 лв. за ремонт на хранилищата на музея в Плиска, които пострадаха от наводнение през тази година. Средствата ще бъдат изпозлвани за подобряване на инфраструктурата на обекта и осигуряване на достъп до някои от забележителностите.

Дейностите са част от Националната програма за разработване на културно-историческият и религиозен туризъм. Министър Дянков днес посети Шуменската крепост, село Мадара и старите столици Плиска и Велики Певслав. "Важно е да направим подобаваща инфраструктура в този триъгълник Шумен, Плиска и Велики Преслав, това е люлката на България", обясни финансовият министър. Той допълни, че това е инвестиция, която ще се възвърне стотици пъти. "Надяваме се през следващата година тук да имаме един съвсем различен облик за туристите и студентите", допълни Дянков. Относно минималният размер на туристическия данък, който ще се въведе от следващата година, той заяви, че финансовото министерство ще се съобрази с икономическото.

"България излиза от икономическата криза и в следващи години ще има желание за повече инвестиции, за мен културно-историческия туризъм е една от най-добрите инвестиции", подчерта още вицепремиерът.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Dyankov-obeshta-pari-za-Pliska-204927
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.