Травматизмът от трудови злополуки във Варненско намалява
Автор: Екип Varna24.bg 09:09 / 15.11.2010Коментари ()651
© Varna24.bg
Производственият травматизъм от трудови злополуки през последните 3 г. във Варненска област е с тенденция към чувствително намаление. Това съобщи шефът на Инспекцията по труда (ИТ) Иван Иванов. През деветмесечието на м.г. трудовите злополуки са с 81 по-малко спрямо същия период на 2008 г., а за т.г. броят им (225) се задържа на равнището на 2009 г. Това е резултат и от предприетите мерки от наша страна в рискови отрасли като корабостроене, кораборемонт, строителство, воден транспорт и др. Изключение правят отделни икономически дейности като производство и разпределение на електрическа енергия, газообразни горива и топлинна енергия и образование.

Трудови злополуки в рамките на постоянна тенденция за тригодишния период са регистрирани в секторите растениевъдство, животновъдство, лов и спомагателни дейности, производство на храни и напитки, на химични продукти, пощи и далекосъобщения и др.

Спад е отчетен и при трудовите злополуки със смъртен изход. От 14 през деветмесечието на 2008 г. те са намалели до 7 през 2009 г. и до 4 през същия период на т.г. В повечето случаи злополуките се дължат на подхлъзване, препъване, стъпване накриво, пресилване, неправилно използване и боравене с механични ръчни инструменти, пренебрегване на правилата за безопасна работа и др.

През деветмесечието на т.г. ИТ- Варна, е извършила 2425 проверки, с 98% повече спрямо същия период на м.г. За установени нарушения са съставени 2141 акта за глоба или имуществена санкция. Сумата на издадените наказателни постановления възлиза на 2 672 350 лв., обобщи Иванов.

Източник: в. "Черно Море"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Travmatizmut-ot-trudovi-zlopoluki-vuv-Varnensko-namalyava-206647
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.