Сладки козунаци на "солени" цени за Великден? | ||||||
| ||||||
Йорданка Димитрова казва пред БНТ, че предпочита да си замеси домашен козунак за Великден, вместо да си купи готов от магазина. Така е сигурна в качеството на продуктите, които слага в него. Замесването на традиционния сладкиш в домашни условия ѝ излиза около 20 лева. "Всичко е скъпо. Така или иначе в един момент излиза по-добре да си го купиш. Ама като е направено вкъщи, е по-добре", добавя тя. Много домакини обаче и тази година ще сложат на трапезата козунак, закупен от магазина, за да си спестят време. "Има и такива, които спазват традицията, месят си, но повечето...обикновено младите хора не обичат да се занимават с това и си купуват. Поръчват си предварително. Имат си предпочитания към дадена фирма и си поръчват, за да им е сигурно. А и да им бъдат пресни", обяснява Николина Димитрова, собственик на магазин. В пекарните в Благоевград козунакът ще поскъпне с близо 20%. Половин килограм ще се продава за 5 лева. Димитър Бакалов, който е дългогодишен хлебопроизводител, твърди, че увеличението се дължи на по-скъпите продукти, както и на повишените разходи за заплати и осигуровки. "Всички колеги, които работят по стария начин - с топла мас, с яйца, с всичко, което трябва да се сложи вътре за хубавия козунак, не могат да държат тая цена толкова ниска, защото просто си трябва и работна ръка, и материали, и допълнително греене, допълнителни температури и т.н. Докато при изкуствените неща, които са в чувалите, се слага малко топла вода, замесваш и готово, получаваш всичко", казва Димитър Бакалов. А през последните години потребителите са все по-мнителни към продуктите, които купуват на българския пазар. "Гледаме надписа, от къде е производството, и да е по-хубав. Да е по-качествен. Щото има някои със набухватели, не са толкова вкусни и хубави. Като едното време, или домашните", казва Камелия. Проверката на медията показва, че и този Великден ще се търси предимно традиционният български козунак. "Може да се сложат стафиди и други неща, но като цяло традиционният, така го обичат повече", коментира Йорданка Димитрова. "Обикновеният български козунак, който се прави с брашно, яйца, мас, малко олио, захар. С добавките са много малко. Някакви 1-2 процента с добавки – с шоколад, стафиди, и орехи, тъй като те веднага носят след себе си по-висока цена", посочи Димитър Бакалов. В този вариант козунакът ще струва с левче повече в сравнение с миналата година. |
Още по темата: | общо новини по темата: 199 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/34 ] следващата страница |