Защо пилотите не бива да ядат от една и съща храна? | ||||||
| ||||||
Отговорът на този въпрос зависи от това дали става дума за дълги трансокеански полети или по-къси полети из Европа, но общо взето имаме няколко възможности: да си донесем собствена храна, да закупим предварително поръчана храна за екипажи (“crew meal“) или да консумираме от храната за пътниците, която е в повече на борда и не е била използвана. Също така в самолета има и дребни снакове за нас, както и плодове. За да се избегне хипогликемия, която силно намалява когнитивните ни възможности, трябва да се храним най-късно на 6 часа. Има и едно друго интересно правило: като пилоти не бива да ядем от една и съща храна и трябва да консумираме различни ястия. Причината се крие в евентуалната възможност за риск от хранителна интоксикация. В интерес на истината, най-честата причина за т.н. "pilot incapacitation“, т.е. временна невъзможност или загуба на управление на самолета от пилот е проблем с храносмилането или хранително отравяне. |