Посрещаме делегация от родното място на Новак
Автор: Екип Varna24.bg 11:18 / 17.11.2010Коментари ()631
Шествие, изложба и филм са подготвили община Варна и Дружеството за българо-чешко и словашко приятелство по случай 150-годишнината от рождението на създателя на Морската градина Антон Новак. По този повод ще пристигне и делегация от родното му място - район Винорж към Пражка голяма община, съобщи председателят на варненското дружество и шеф на културната комисия Константин Трошев.

Честванията ще започнат в 16 ч. на 19 ноември, петък, с полагане на венци и цветя пред паметника на Новак в Морската градина до Икономическия университет. Шествието ще продължи до паметната му плоча до Фестивалния и конгресен център, в който пък от 17 ч. ще се открие документална изложба за живота и делото му. Час по-късно е и премиерата на филмовата продукция "Зеленият вълшебник", реализирана от РТВЦ - Варна, по общинската програма "Творчески проекти".

Интересни факти от живота на Новак изнесоха дни преди годишнината инициаторите на програмата. Сред тях е любовта към работата му, поради което той поискал да живее близо до обекта, за да не губи време в път дотам. Построили му дървена къщичка край Морската градина, където живял със семейството си. Отказал дори на царя да работи в резиденция "Евксиноград".

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Posreshtame-delegaciya-ot-rodnoto-myasto-na-Novak-207321
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.