Съюзът на художниците защити Драконите и Венера
Автор: Екип Varna24.bg 08:59 / 19.11.2010Коментари ()1952
© Impact Press Group
Сдружението на варненските художници се обяви в защита на скулптурите на Драконите и Венера. Двете произведения на изкуството, вдигнати неотдавна във Варна, разбуниха духовете в последно време. За премахването на изображението на двата бронзови дракона над чешмата до басейн "Приморски" дори тръгна подписка. Мотивът на гражданската иницатива бе, че драконите били символи на злото и били в разрез с християнската традиция. Подобно становище изказа и варненският и великопреславски митрополит д-р Кирил.

По повод раздухания скандал в обществото и медиите председателят на Сдружението на варненските художници Кирил Янев и Венцислав Антонов, член на ръководството на представителството на СБХ, изпратиха официално писмо до общината. В документа се казва, че по повод статуята "Венера от Варна", поставена срещу хотел "Черно море", и пластиката на драконите, нещата се преекспонират, дебатите са закъснели и задълбочават ненужни конфликти.

Кирил Янев заяви, че "Венера от Варна" на скулптора Веселин Костадинов е единствената скулптура във Варна, изработена от естествен мрамор от остров Тасос, което я прави още по-ценна. Художниците се обявяват в защита и на Дарин Лазаров, изработил двата дракона. В писмото до общината се напомня, че много от християнските символи са взаимствани от митологията и подчертават, че повърхностни оценки, каквито прави Църквата за пластиката, всъщност накърняват християнското достойнство.

Източник: в. "Черно Море"




Още по темата: общо новини по темата: 5
24.11.2010 »
23.11.2010 »
12.11.2010 »
26.10.2010 »
21.10.2010 »
https://www.varna24.bg/novini/varna/Suyuzut-na-hudozhnicite-zashtiti-Drakonite-i-Venera-207893
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.