Във Варна отваря врати втори център от семеен тип за деца
Автор: Екип Varna24.bg 14:11 / 24.11.2010Коментари ()876
© Impact Press Group
Център за настаняване на деца от семеен тип бе открит днес във Варна. Той се намира на територията на детски дом "Другарче". Къщичката е изградена по проект "За по добро бъдеще на нашите деца" по оперативна програма "Регионално развитие". Бюджетът на проекта е 286 000 лева, като той е реализиран в рамките на 14 месеца съвместно от сдружението ФИЦЕ България и община Варна. Местната администрация е финансирала със собствени средства изграждането на постройката. В рамките на проекта е сформиран екип от 9 социални работника, и един психолог. Проведени са обучения на персонала на дома по пет модула, обясни координаторът на проекта Бисер Спиров.

Центърът в дом "Другарче" ще е вторият подобен във Варна, след като миналата година такъв бе осигурен и за деца с увреждания от Могилино. В къщичката се ще живеят осем деца от дома, които са на възраст между 3 и 7 години. Те са подбирани приоритетно братя и сестри, както и такива, които имат възможност да се върнат при своите семейства, каза по време на откриването директорът на дом "Другарче" Татяна Кръстева. По нейни данни, малчуганите ще усвояват семейни навици, като едновременно с това се работи и с родителите им. Целта е след време те да бъдат интегрирани в собствените си семейства.

В дом "Другарче" във Варна в момента живеят около 35 деца, като 60% от тях имат семейства. От началото на следващата година, капацитетът на дома ще бъде намален от 59 на 40 места. През последната година, 14 деца са върнати в семействата им, 7 са осиновени и 11 са настанени в приемни семейства. Осем от малчуганите отиват в центъра. Най-важното е, че децата се извеждат от социалните институции и реформата се движи, каза още Татяна Кръстева.

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/varna/Vuv-Varna-otvarya-vrati-vtori-centur-ot-semeen-tip-za-deca-209344
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.