Експерт: Тази тенденция се наблюдава от 20 години, но отпор не й е даден
Автор: Екип Varna24.bg 18:47 / 26.04.2024Коментари ()1573
©
"Не умеем да коментираме тези теми в делниците, а чакаме празниците. За толкова години в тази сфера съм забелязал, че когато има някакъв проблем, се получава някакъв пик на внимание, който след седмица, най-късно, отминава. И празниците са повод да припомняме неща, които са валидни за цялата година. Най-големият, системен и продължителен проблем, що се касае до това, което слагаме на нашата маса, е отказът от традиционното качество", коментира Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".

Той даде пример със сиренето, "което се прави от векове по един и същи начин и с много малко съставки". "В последните 20 години се наблюдава една тенденция, на която не беше даден отпор – да се използват заместители. Първо беше палмовото масло, после водата, нишестета и други. Не помогна и изписването на етикетите на това кое сирене от какво е. В супермаркетите донякъде се изчистиха тези практики, но как да разберем какво сирене има в баничката или в салата в ресторанта?", попита Николов пред NOVA.

И допълни: "Лошото е, че браншовете се разделиха и една част от тях иска да прави качествени неща. А другата смята, че ако хората искат да плащат по-малко пари, трябва да направи някакво подобие на продукт".

По думите му цените на продуктите "не ни харесват, защото нямаме производство". "Затова коментираме надценките. Ние имаме намаляващо производство. И оттам идват и компромисите с качеството и всички съмнения, както и огромният внос на всички неща, които не ни харесват. За мен, за да тръгнем във вярната посока, трябва да се съживи родното производство, за да стигнем до качествената храна на трапезата", категоричен е той.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Ekspert-Tazi-tendenciya-se-nablyudava-ot-20-godini-no-otpor-ne-i-e-daden-2093883
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.