Зеленчуците, които в жегата могат да развият опасни бактерии и да станат отровни
Автор: Екип Varna24.bg 08:09 / 10.05.2024Коментари ()1728
©
Лятото вече наднича зад ъгъла, а с това и трябва да сме по-внимателни с храната, която консумираме.

По време на горещо време трябва да съхранявате всички продукти на хладно място, тъй като в тях могат да започнат да се развиват опасни бактерии.

Трябва да внимавате и със зеленчуците, особено тези, които са започнали да горчат от топлината.

Горчивината обикновено се проявява в пресни краставици, тиквички и тиква, понякога пъпешът също може да започне да горчи.

Това се дължи на прекомерните количества кукурбитацини в тези зеленчуци, които се появяват, когато получават твърде много слънчева светлина.

По-добре е да избягвате да ядете горчиви зеленчуци, тъй като кукурбитацинът може да стане отровен.

Справка: Кукурбитацинът е група естествени съединения, срещащи се в тиквата, краставицата и други зеленчуци от семейството на тиквите. Могат да се срещнат и в някои гъби и морски мекотели.

Кукурбитацинът има широк спектър от биологични действия, включително антиоксидантни, противовъзпалителни, антибактериални, противогъбични, антивирусни и дори антитуморни, пише zdrave.to. Това вещество може да помогне за понижаване на холестерола, кръвното налягане и кръвната захар.

Въпреки това, има някои потенциални странични ефекти от приема на кукурбитацини. След като ядете горчиви зеленчуци, може да започнете да страдате от диария, гадене, болки в стомаха, главоболие или да се чувствате уморени.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Zelenchucite-koito-v-zhegata-mogat-da-razviyat-opasni-bakterii-i-da-stanat-otrovni-2108456
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.