Сакскобургготски след пренасянето на останките на Фердинанд: Благодарен съм за това, което стана
Автор: Самуил Иванов 16:46 / 29.05.2024Коментари ()1316
©
Благодарен съм за това, което стана. Благодаря на господ, че съм доживял този момент. Това са страшни емоции, какво ли не минава през главата ми. Това заяви Симеон Сакскобургготски, министър-председател в периода от 2001 до 2005 година, пред журналисти след траурната церемония, при която ковчегът на българския цар Фердинанд бе поставен в двореца "Врана". 

Според внука на Фердинанд страната ни е закъсняла с връщането на тленните останки, но е важно, че това все пак се е случило.  

"Редно е да се съобразяваме с нашето минало. В другите страни го бяха направили. Черна гора беше първата, след това Сърбия, Румъния да не говорим с какви почести, Гърция, Албания. Бяхме останали с известно закъснение, но слава богу, че стана", заяви Симеон Сакскобургготски. 

Попитан какво могат да научат днешните политици от Фердинанд, той каза, че всеки е свободен да тълкува неговото наследство, както пожелае, но призова да се помни миналото. 

Неговият призив бе обществото ни да се стреми към единение.



Още по темата: общо новини по темата: 2
30.05.2024 »
30.05.2024 »
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Sakskoburggotski-sled-prenasyaneto-na-ostankite-na-Ferdinand-Blagodaren-sum-za-tova-koeto-stana-2132438
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.