Съвет: Трябва да миете ягодите 30 секунди под топла вода - тя не бива да е студена или гореща, а с температура около 50 градуса | ||||||
| ||||||
Както обикновено, тайната се крие в нещо съвсем просто, а именно - в най-достъпния метод за измиването и съхраняването на ягодите. Макар че той не изисква използването на сода за хляб, оцет или каквито и да било допълнителни средства, и при него има някои тънкости. Като за начало, е добре предварително да сме си подготвили кърпа за подсушаване и дишащ съд за съхранение. Преди да измием ягодите, трябва да сме измили и ръцете си, за да не прехвърлим върху тях нежелани бактерии. Не е излишно също така предварително да сме отстранили вече негодните за консумация плодове. Останалите мием приблизително 30 секунди под топла вода. Тя не бива да е студена или гореща, а с температура около 50 градуса. Тази температура е идеалната за ягодите, тъй като не е агресивна, така че да се размекнат, но достатъчно ефективна, за да премахне нежелания мухъл от тях. В същото време обаче и предотвратява неговото образуване за няколко дни напред. Следващата стъпка е да подсушим ягодите с кърпата и чак след това да ги поставим в дишащ контейнер за съхранение. С този метод можем да запазим ягодите свежи за около седмица, преди да започнат да показват признаци, че се развалят, пише Tasting Table. Трябва да имаме предвид обаче, че е от значение и в какво състояние ги купуваме от магазина. Колкото по-омекнали и наранени са те, е нормално и да мухлясат по-бързо. Затова винаги можем да предотвратим бързото им разваляне и като ги избираме максимално свежи. |