Лекар: Това са най-важните храни за здрава щитовидна жлеза
Автор: Екип Varna24.bg 10:29 / 05.06.2024Коментари ()1273
©
Здравето на щитовидната жлеза е изключително важно за нашия организъм. Тя изпълнява много функции за нормалното функциониране на тялото - регулира умствените процеси, стимулира окислително-възстановителните процеси, контролира протеиновия, мастния, въглехидратния и минералния баланс в тялото, а също така е отговорна за репродуктивната функция. Коментираната жлеза отделя в кръвта тиреоидни хормони - Т3 (трийодтиронин) и Т4 (тироксин). 

От своя страна тези хормони влияят върху скоростта на метаболизма, сърдечната честота, храносмилателната система, синтеза на витамини и дори настроението, а също така регулират телесната температура и менструалния цикъл. 

"Йодът е необходим за синтеза на Т3 и Т4. Важно е да следим състоянието на щитовидната жлеза, като правим ехография веднъж годишно. Разбира се необходимо е да се обърне внимание и на храненето", казва руският лекар Мария Капралова. 

Специалистът изброява топ 5 на храните за здравето на щитовидната жлеза - риба и морски дарове, лук и чесън, ядки, райска ябълка и водорасли.

Морска риба и морски дарове 

Сьомга, треска, камбала, скумрия, херинга, стриди, миди, октопод, скариди и други - морските дарове са богати на йод и селен, както и на фосфор, калций, витамин D и аминокиселината тирозин. Дневната норма на консумация на тези продукти е 200-300 грама за възрастен. 

Лук и чесън 

"В тези ароматни подправки природата ни е дала всичко необходимо: витамини, минерали и аминокиселини. Почти всичко изброено по-горе, но не можете да ядете 200-300 грама от тях. Трябва да ядете поне една скилидка чесън и малко пресен лук всеки ден", казва експертът. 

Ядки 

Те са източник на висококачествен растителен протеин, мазнини, мастноразтворими витамини A, E, D и K, селен, фосфор, тирозин и др. Само в сурови или сушени ядки ще намерите ползи - печените запазват само от 10-20% от всичките си полезни вещества. 

Райска ябълка 

Райската ябълка съдържа йод във висока концентрация. Намалява риска от заболявания на щитовидната жлеза. За да се задоволят нуждите на организма от йод, е достатъчно да се ядат само 2 плода на ден. 

"По време на сезона на райската ябълка се препоръчва' да съхранявате няколко плода във фризера, за да можете да се насладите на тези здравословни плодове по всяко време на годината. Струва си да припомним, че райската ябълка не трябва да се яде от хора, страдащи от затлъстяване и/или диабет", казва експертът. 

Морски водорасли 

Кафявите водорасли са естествен източник на йод, хранително вещество, което е от решаващо значение за правилната функция на щитовидната жлеза. Това е особено важно, тъй като щитовидната жлеза регулира метаболизма и подпомага растежа и развитието на тялото. Водораслите са с ниско съдържание на калории, те могат да прочистят черния дроб, да подобрят храносмилането и метаболизма, да подмладят тялото и дори да увеличат зрителната острота. Водораслите са най-добрият източник на аскорбинова киселина, манган, витамин B2, селен и други ценни хранителни вещества. 

Експертът предупреждава, че при хипертиреоидизъм (повишена функция на жлезата) продуктите с високо съдържание на йод може да навредят. Специалистът припомня, че при заболявания на щитовидната жлеза е важно диетата предварително да се обсъди с лекар или диетолог, пиша actualno.com.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Lekar-Tova-sa-nai-vazhnite-hrani-za-zdrava-shtitovidna-zhleza-2140374
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.