Не изхвърляйте портокаловите кори | ||||||
| ||||||
Например, това е киви. Обикновено белим тези плодове, но експертите настоятелно съветват да спрем да правим това. Достатъчно е да изплакнете добре кивито с топла вода и след това да го изядете цялото. Що се отнася до портокаловата кора, малко вероятно е да я ядете: тя е твърде дебела и има горчив вкус. Самат тя обаче е богата на разтворими диетични фибри, като пектин, който има благоприятен ефект върху работата на стомашно-чревния тракт. Кората също съдържа много витамин С, дори повече от самия плод. Следователно, можете да се възползвате от портокаловата кора. Само не я изхвърляйте, след като изядете самия плод. Портокаловата кора трябва да се добавя към готови ястия: бульони, супи, зеленчукови и месни яхнии. Като цяло във всеки горещ тиган или тенджера. Просто хвърлете обелките в приготвеното ястие. Оставете го да престои известно време и след това, преди сервиране, можете да премахнете кората. През това време кората ще има време да освободи полезните си свойства, а готовото ястие ще съдържа много повече витамини А и С. Къде другаде можете да използвате портокалови кори? · Добавете ги към компот - напитката ще стане по-здравословна и по-вкусна. · Ситно настъргана портокалова кора може да се изсуши и да се добави към печива. · Кората може да замени освежител за въздух. Просто я изсушете и я поставете в торбичка от плат. · Ако натъркате кората със сол, можете да я използвате, за да почистите чашите и кафеника от плака. · Портокаловата кора е подходяща и за домашен скраб. За да направите това, трябва да я настържете, да добавите малко захар и зехтин или слънчогледово масло. · Ароматът на портокал отблъсква мравките и комарите. Така че корите могат да се оставят на прозореца или на пода. · Корите са чудесни за премахване на неприятната миризма в обувките. Просто ги оставете в ботушите си за една нощ - ефектът ще бъде забележим на сутринта, пише actualno.com. |