Варненци с апел: Спешно да се измие под казаните, защото е развъдник на зарази
Автор: Димитър Щерев 08:05 / 16.07.2024Коментари ()3261
Изключително важен в тези жежки дни апел изпратиха читатели до Varna24.bg. Хората настояват спешно да се измият местата, върху които са поставени контейнерите за смет.

Това е развъдник на зарази. Пълно е с нечистотии, които се разлагат по изключително нехигиеничен начин, още повече - подпомогнати от високите температури, твърдят хората и доказват думите си със снимки от различни райони във Варна.

Настояват за измиване на местата, върху които са поставени казаните, и регулярна обработка с различни препарати.

Категорични са, че насъбралите се мръсотии под съдовете за смет са причината да има много мухи това лято. Сякаш не живеем в град, а в някое село, където има много животни, обрисуват ситуацията варненци.

Според изследване на Световната здравна организация 20% от хората на Земята се заразяват с опасни болести от насекоми. Искате ли да знаете кой от тях надмина всички останали по отношение на броя на заразените? Мухи!

Сигурен факт е, че мухите неведнъж са ставали източник на сериозни епидемии: през 19 век в Русия тези насекоми са причинили 112 епидемии от инфекциозна жълтеница; през 1898 г. в Куба и Пуерто Рико по време на испано-американската война те са източник на епидемии от коремен тиф и дизентерия; около 8 милиона души страдат от трахома (водеща до слепота) всяка година, като заболяването се предава от определени видове мухи.

Мухите пренасят до 60 опасни бактерии. Мухата се храни с нашата храна и оставя върху нея изпражнения и яйца. В повечето случаи последствията от заразяване с чревна инфекция са нарушаване на стомашно-чревния тракт и черния дроб и това е гарантирана диария или запек, а понякога и силно повишаване на температурата. Ако заболяването не се лекува, то може да доведе до уголемяване на черния дроб и появата на кървящи пукнатини и малки язви по стените на стомаха.

Любопитното е, че мухите имат много къса памет (под 3 секунди) – това е причината, колкото и да я гоните из къщата с мухобойка, тя няма да си вземе поука от това. Освен това това насекомо реагира на движение 6 пъти по-бързо от човека. Докато ние се прокрадваме изключително предпазливо, размахваме ръце и я удряме със скоростта на супергерой с мухобойка (кърпа, вестник...), тя разглежда движенията ни като на забавен каданс.

Мухите постоянно кацат върху човека, защото се хранят с микроелементи от неговата пот и себум. За тях човешката кожа е като самостоятелно сглобена покривка, върху нея могат да се намерят мазнини и ексфолирани частици от епидермиса. А човешката пот е просто склад от полезни микроелементи за тези насекоми! Съдържа различни соли (калций, фосфор, калий), съединения на сярната киселина и продукти на протеиновия метаболизъм. С една дума, за тях ние сме ходеща аптека и столова в едно, та дори и безплатно.



Още по темата: общо новини по темата: 52
17.10.2024 »
17.10.2024 »
15.10.2024 »
14.10.2024 »
10.10.2024 »
02.10.2024 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenci-s-apel-Speshno-da-se-izmie-pod-kazanite-zashtoto-e-razvudnik-na-zarazi-2188079
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.