Варненските търговци са изрядни с намаленията
Автор: Екип Varna24.bg 13:31 / 04.01.2011Коментари ()865
© Varna24.bg
Едва около 4% от обявените по варненските магазини намаления са незаконни. От направени около 400 проверки от регионалното звено на Комисията за защита на потребителите са констатирани 15-ина случая на нелоялна практика. Основно нарушенията са за несъответствие на реалния процент на намалението с обявения, каза шефът на регионалната дирекция във Варна Илиян Станоев. 

Констатирано е и разминаване и пропускане да се обяви срокът на промоцията. Стремяхме се да обхванем обекти от целия град, като сме проверявали както търговски улици, така и молове и пазари, посочи Станоев. Според него варненските търговци стават все по-коректни и изрядни в спазването на закона.

Комисията за защита на потребителите затвори и сайт с подвеждаща реклама на специално устройство за намаляване на разхода на гориво в автомобила, заяви още Станоев. Нелоялната практика е засечена след сигнал от потребител. С него моментално се заема екип на дирекция "Информационна сигурност и защита на потребителите в интернет". При проверка на дирекцията е установено, че сайтът, който предлага устройството на българския пазар, е с домейн Добрич. Именно затова сигналът е препратен на регионалната дирекция във Варна. Цената на уреда, на която е продаван, е 49,99 лв.

При направената проверка на място инспекторите от звеното в Добрич са поискали от търговеца да представи документи за произход на продукта, както и да докаже твърденията, публикувани в обявата, че устройството намаля разхода на гориво с 30%. В сайта била качена информация и за това на кои автомобили може да се прилага успешно. Търговецът обаче така и не успял да докаже твърдението, че се пести гориво с неговия продукт. Той представи само документи за произход, от които стана ясно, че купува устройството от друг сайт от Англия, добави Станоев. 

В съответствие с европейската директива за защита на потребителите нашата комисия е уведомила съответния орган в Англия за нелоялната практика. Междувременно от КЗП са доказали некоректната реклама и със заповед на председателя й Дамян Лазаров практиката е прекратена. Сайтът е спрян, а на собственика е съставен акт за установяване на административно нарушение. Глобата, която ще му бъде наложена, може да е до 10 000 лв., уточни Илиян Станоев.



Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenskite-turgovci-sa-izryadni-s-namaleniyata-219107
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.