Варненската певица Даниела Белчева с турне "На север от изтока"
Автор: Екип Varna24.bg 08:18 / 19.07.2024Коментари ()1327
©
Даниела Белчева започва от 26 юли 2024 г. серия от концерти, в които ще представи авторската музикална програма “На север от изтока“. Турнето ще премине през четири сцени в страната, на които варненската изпълнителка ще излезе заедно с творческия си екип от популярни джазмени – Милен Кукошаров, пиано, Михаил Иванов, контрабас, и Димитър Семов, барабани.

Концертите се осъществяват със съдействието на Национален фонд “Култура" по програма "Разпространение“ и в партньорство по места: село Синеморец – сдружение "Време е за теб“, град Балчик - община Балчик и фондация "Академия Класика“, село Ерул - Трънско туристическо дружество, град Хасково – Джаз клуб Хасково, община Хасково.

"На север от изтока“ е заглавието на дебютния самостоятелен концертен проект на Даниела Белчева, който оживява за първи път през 2021 г. на сцената в двора на Археологическия музей във Варна. Даниела Белчева е от малкото авторки на музика и текст у нас и песните й се отличават с мечтателно-интимната атмосфера, която създават. Живяла и работила в Норвегия дълги години, певицата се вдъхновява от мистицизма на местната култура и минималистичния северен музикален израз, с които асоциативно свързва духа на първите си творби. Желанието на Даниела да свърже песните си с джазовия звук я отвежда до едни от утвърдените джаз имена на музикалната ни сцена - Милен Кукошаров, Михаил Иванов и Димитър Семов, които аранжират в екип. Успешната творческа колаборация между четиримата артисти превръща песните на Даниела в музика, която звучи в пресечната зона между джаза и попа, където лиричното музициране на авторката среща импровизационния дух на музикантите до нея.

На 26.07. музикантите гостуват в Синеморец на открита сцена "Време е за теб“, на 28.07. - в Балчик на открита сцена "Мелницата“, на 31.08. в село Ерул (град Трън) на откритата сцена на Джаз фест Ерул и на 27.09. в Хасково – на Хасково джаз фест в Театър "Иван Димов“.

Проектът се осъществява със съдействието на НФК по програма "Разпространение“. Партньори - сдружение “Време е за теб“, фондация “Академия Класика“, Трънско Туристическо дружество, Джаз клуб Хасково, Студио за графичен дизайн “Сталкер".


https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenskata-pevica-Daniela-Belcheva-s-turne-Na-sever-ot-iztoka-2192471
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.