Пациенти от Варна нямат достъп до животоспасяващи лекарства
Автор: Екип Varna24.bg 13:58 / 07.01.2011Коментари ()1095
© Varna24.bg
Пациенти с ревматологичини заболявания от седем града няма достъп до животоспасяващи лекарства. За това сигнализираха пациентските организации, които защитават правата на хората с ревматологични заболявания и Бехтерев.

В градовете Варна, Русе, Хасково, Кърджали, Чирпан, Стара Загора и Балчик няма нито една аптека, която да отпуска биологични медикаменти за болните от Бехтерев. Причината е, че касата не е плащала на аптеките за периода след средата на месец на октомври м.г. Пациентските организации припомнят, че прекъсването на лечението може да доведе до инвалидизация.

Председателят на сдружението Живко Янков изрази тревога по повод отказ на Здравната каса да утвърди протокол за биологични средства на пациентската организация на пациент от организацията. Въпреки че пациентът е преминал през лекарска комисия, Касата приема, че е излекуван и повече няма нужда от лечение. Янков напомни още, че болестта на Бехтерев е хронична и прогресираща и ако пациентът не е в ремисия, заболяването се изостря.

Освен това от организацията алармираха, че около 3000 души са се отказали да взимат лекарства за остеопороза. Причината е, че от миналата година пациентите заплащат половината от цената на медикамента. Преди това касата поемаше 75% от цената.

Източник: Дарик Радио



https://www.varna24.bg/novini/varna/Pacienti-ot-Varna-nyamat-dostup-do-zhivotospasyavashti-lekarstva-219913
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.