Домашен арест за варненка, издирвана за 4 престъпления в Германия
Автор: Екип Varna24.bg 15:14 / 10.01.2011Коментари ()997
© Varna24.bg
Ивелина Ст. ще търпи от днес втората по тежест мярка за неотклонение "домашен арест", определена от Варненският окръжен съд на основание Европейска заповед за арест(ЕЗА), издадена от генералния прокурор на Мюнхен през август 2006 година. Компетентните германски власти настояват за задържането и екстрадицията на варненката заради 4 престъпления извършени в Мюнхен от октомври 2004 до септември 2005 година. 

В ЕЗА е отразено, че българката в съучастие с друг сънародник ограбили 4 различни лица, като деянието се квалифицира като особено тежък случай, придружен с нанасяне на тежка телесна повреда. Всеки път тандемът първо печелил доверието на потърпевшите, канили ги на гости с почерпка, сипвали им в питието наркотично вещество с кратък срок на действие и в последствие брутално ги ограбвали. Германските власти са посочили не само вида на ограбените вещи, но и стойността им, която възлиза на хиляди евро. 

В хода на днешното заседание ВОС прие като доказателство постановление на българската прокуратура, с което през март 2009 година в НСлСл в София е било прекратено досъдебното производство, водено срещу Ивелина за същите престъпления, посочени в ЕЗА. Българското разследване е било прекратено поради лошата комуникация с германската прокуратура, в резултат на което не са били събрани достатъчно доказателства за вината на варненката. 

Освен с това обстоятелство, днес Варненският окръжен съд се съобрази с чистото съдебно минало на 33 годишната жена, която има постоянен адрес, чисто съдебно минало, работи и се грижи за детето си. Тя е сътрудничила при разследването в България и съдът намира, че мярката "домашен арест" ще гарантира нейното участие в разглеждането на ЕЗА по същество. Това заседание ВОС ще насрочи в следващите 7 дни. 

Днешното определение може да бъде протестирано или обжалвано пред Варненския апелативен съд на 18 януари, от 10,00 часа. 


https://www.varna24.bg/novini/varna/Domashen-arest-za-varnenka-izdirvana-za-4-prestupleniya-v-Germaniya-220424
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.