Представиха система за измерване на пренатоварени превозни средства
Автор: Екип Varna24.bg 15:43 / 10.01.2011Коментари ()495
Система за автоматизирано измерване и санкциониране на пренатоварени превозни средства бе представена във Варнa. Това се случи по време на срещата на Областния управител на Варна Данчо Симеонов с негови колеги от Шумен, Добрич и Търговище и с представители на Областните пътни управления в тези градове. 

Велина Топалова, IT специалист заяви, че един от основните фактори за проблемите по пътищата освен метеорологичните условия е и пренатоварените автомобили. Не винаги обаче могат да бъдат санкционирани и нарушителите на разпоредбите. Съответно тази система дава възможност да бъде измерено теглото на автомобила, дори и при движение със 120 км/ч. Приблизителната цена за вграждането на системата е около 200 000 лв. Ако системата бъде въведена според специалиста това ще удължи експлоатацията на пътищата, а с парите от събраните глоби могат да се използват за ремонт на пътната настилка. 

По думи на инж. Росен Колелиев, "Пътища и мостове", за да се въведе тази система е необходимо да се направи и един преглед на законодателството. Той уточни, че е време българското и европейското законодателство да се уеднаквят, защото част от наредбите не са актуални. Колелиев обясни, че е време да започнат да се използват съвременни технологии за изграждане на пътни настилки. "Много е лесно да санкционираме някого - ние трябва да предпоставим нещата така, че максимално да облекчим и ползвателите на пътищата и хората, които експлоатират тези тежки камиони", коментира Колелиев и обясни, че например бетоновозите, които са направени фабрично и се движат по европейските пътища не могат да се движат в България с пълен капацитет, защото по нормативните уредби това е нарушение. "Преди да почнем да глобяваме нека първо видим дали сме готови за въвеждането на такава система", каза в заключение специалистът.


Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Predstaviha-sistema-za-izmervane-na-prenatovareni-prevozni-sredstva-220448
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.