Лекуваните от рак задължително на преглед
Автор: Екип Varna24.bg 09:29 / 11.01.2011Коментари ()542
© Varna24.bg
Онкоболните ще бъдат преглеждани задължително след всяка химиотерапия, независимо дали тя е лъче или химио с венозни вливания, или с лекарства под формата на таблетки. Лекарите пък ще бъдат задължени след провеждането й да съобщават на пациентите си ефекта от лечението към конкретния момент. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Гергана Павлова вчера.

Тя припомни, че и досега в някои болници и медицински центрове се правят изследвания, но те не са задължителни, а по индивидуална преценка на лекарите.

Парите за лекарства на онкоболните за 2011-а са увеличени с 12% спрямо миналата година. От март НЗОК ще плаща хормоналните препарати за домашно лечение на раковоболните, лекарствата на страдащите от редки заболявания и трасплантираните. За тях са предвидени над 40 млн. лева, каза още Павлова. Хората щели да могат да си получават медикаментите от всяка аптека в страната, а не да пътуват всеки месец за получаването им от диспансера или болницата, в която са лекувани.

900 лв. са предвидени тази година за лекарства под формата на таблетки на един пациент с раково заболяване за домашно лечение, което е с близо 200 лв. повече от миналата година.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Lekuvanite-ot-rak-zadulzhitelno-na-pregled-220549
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.