Бум на астма и безплодие заради мръсен въздух
Автор: Екип Varna24.bg 09:07 / 12.01.2011Коментари ()722
© Varna24.bg
С една пета ще се увеличи смъртността и с почти още толкова инвалидността сред жителите на Европейския съюз в следващите години заради замърсената околна среда. Това твърди годишният доклад на Европейската агенция за околната среда. Според експертите, писали документа, особено силно ще бъдат засегнати жителите на Източна Европа поради ред нерешени проблеми с чистотата на природата. Заради "екологичен натиск" те очакват между 15 и 20% утежняване на болестите и между 18 и 20% увеличаване на инвалидността сред жителите на съюза.

Ново увеличаване на сърдечно-съдовите заболяванияПод въздействието на околната среда ни чака лавинообразно увеличение на заболяванията от астма и алергии, скок на проблемите с репродуктивното здраве и психическите болести. Заради лошо качество на въздуха, водата, заради прекалено силния шум, сред който живеем, и различни химикали, които ни заобикалят, от агенцията прогнозират и на диабета, затлъстяването, нервните и раковите заболявания.

Само от вдишването на най-фините прахови частици се предполага, че в ЕС на година губим над 5 млн. условни години живот. Смята се също, че от въздействието на високите нива на озон на година имаме 20 000 преждевременни смъртни случая. До дни министър Нона Караджова ще трябва да коментира "къде сме ние" в тази тревожна перспектива, но отсега е ясно, че страната ни има да решава твърде сериозни проблеми с чистотата на въздуха, на водите и отпадъците.

Докладът прогнозира, че децата, родени в ЕС сега, ще доживеят средно до 76 г., ако са от мъжки пол и до 82 г., ако са дами. Според последната статистика на НСИ у нас мъжете в момента дочакват 69,9 г, а жените 77,1 г. Прогнози за бъдещето не са правени.

Еколозите твърдят още, че до 62% от градското население на Европа диша въздух с концентрации от фини и груби прахови частици, превишаващи пределно допустимите стойности. У нас през миналата година в 30 града е регистрирано подобно положение. Заради това страната е заплашена от санкции. На 30 септември 2010 г. в МОСВ получиха известие от ЕК, че започва наказателна процедура заради наднорменото замърсяване с прах.

Все пак обаче до юни ни отпускат втори шанс да се поправим.

Последните проучвания показват, че сред всички замърсители на въздуха в помещенията най-рязко върху здравето се отразява ограничаването на тютюнопушенето.

Подобряването на строителството и вентилацията, които контролират праховите частици, алергени, озон, радон и шум в жилищата, също водят до дългосрочни ползи.

Европа отчита намаление на серния диокосид, на въглеродния оксид и чувствително ограничаване на азотните окиси. Въпреки това обаче прахът продължава да оказва силно влияние върху здравето и дори живота на европейците.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Bum-na-astma-i-bezplodie-zaradi-mrusen-vuzduh-220823
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.