Варненска област е готова за преброяването
Автор: Екип Varna24.bg 12:34 / 14.01.2011Коментари ()688
© Varna24.bg
Варненска област е готова за Преброяване 2011. Това заяви  директорът на Териториално статистическо бюро - Варна Деян Славов. Той посочи, че на този етап за проблеми не воже да се говори. "От необходимите 3864 преброители, контрольори и резерви за област Варна, Общинските районни преброителни комисии успяха да наберат 4560 кандидати, което означава, че бройката е достатъчна. От тях бяха отсяти преброителите с най-добри документи", посочи Деян Славов. 

Общинските преброителни комисии на място са преценявали за качествата на кандидатите защото те в по-голяма степен познават своя район. "В районните кметства е по-трудно да се подберат 6 000 или 7 000 души и там най-вече се е разчитало на документите, които кандидатите са представили", подчерта Славов. Той информира, че материалите за преброяването вече са в Териториално статистическо бюро - Варна и по график се разпращат по районните кметства и общините във Варненска област. В периода между 18 и 28 януари, преброителите в областта ще бъдат обучени. "В ромските махали преброителите ще бъдат с придружители от местното население, за да може да се оказва помощ при езикова бариера или трудност да се намери даден адрес", обясни Димов. 

При отдалечените вилни зони на Варна пък е предвидено по-високо възнаграждение за преброителите - ако за една жилищна сграда във Варна се плащат 0.30 лв, то за вилна зона се заплаща 3.60 лв. - 12 пъти повече защото там ще се използва и личен автомобил на преброителя.


Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenska-oblast-e-gotova-za-prebroyavaneto-221512
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.