За какво трябва да внимаваме с естествения подсладител? | ||||||
| ||||||
Не едно и две изследвания досега са посочвали, че посладителите като аспартама имат повече вреди, отколкото ползи за здравето ни, и по-добре да изберем захарта пред тях. Но еритритолът май също не е толкова безвреден, колкото си мислим. И това отново се доказва от учени от Cleveland Clinic Lerner Research Institute. Те потвърждават резултатите от предишно изследване от миналата година, в което се споменава, че консумацията на храни и напитки, съдържащи еритритол, увеличава риска от сърдечно и мозъчни удари, а причината е вредите, които нанася на сърдечно-съдовата система. Сега учените отново правят експеримент, който доказва, че приемът на еритритол удвоява риска от съсирване на кръвта и образуване на тромби при 10 здрави хора. А те са една от основните предпоставки за инсулт и инфаркт, които често могат да имат и фатален край. И учените поясняват, че посладителят е оказал влияние върху всички кръвни показатели, свързани с нейното съсирване. Те сравняват този негативен ефект с консумацията на напитки със захар или глюкоза, която не води до това повишаване на въпросните кръвни тромбоцити. Така се прави първото директно сравнение между ефекта от консумацията на еритритол и захар върху въпросните показатели и се доказва и че захарта невинаги е по-вредният избор. Важно е обаче уточнението, че все пак изследването е проведено върху прекалено малка група хора, а и те са получавали ежедневно по четири пъти по 30 грама еритритол, което може би е повече от съдържащото се в някои напитки или храни. Затова не бива с лека ръка да зачеркваме подсладителя като алтернатива на захарта, но и на него трябва да гледаме с повишено внимание и най-вече да не прекаляваме с дозата, за да не превърнем ползата във вреда. Наскоро е проведено още едно изследване, резултатите от което са публикувани в списанието Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. При него 20 здрави хора са помолени да изпият сутрин на гладно напитка с 30 грама захар или 30 грама еритритол. И с взетите 30 минути по-късно кръвни проби отново се доказва, че естественият подсладител увеличава значително риска от кръвни съсиреци за сметка на захарта. Този риск остава повишен в рамките на следващите два-три дни, пояснява CNN. Имаме резултатите и от проведен анализ на данни за над 4000 души от САЩ и Европа, който доказва, че тези с най-високи нива на еритритол в кръвта са и тези, които имат най-висок риск от образуване на кръвни съсиреци. И очевидно тромбоцитите реагират много бурно на еритритола и веднага след приема му се задействат в големи количества. А този ефект не е за подценяване като се има предивд и фактът, че голяма част от смъртните случаи в световен мащаб са именно заради сърдечно-съдови заболявания, предава Lifestyle.bg. |