Кубик дърва колкото две кила ягоди
Автор: Екип Varna24.bg 13:53 / 17.01.2011Коментари ()926
© Varna24.bg
Дървата за огрев във Варна поевтиняха в средата на зимата, и то с 20 лева за кубик. В някои от борсите те все още държат старата си цена между 65 и 60 лв., но слабото търсене ще принуди търговците да отстъпят. С твърдо гориво се отопляват предимно пенсионерите, но явно през есента те са купили повече въглища и брикети, отколкото дърва. 

В кв. "Аспарухово" шофьори по цял ден чакат да продадат самосвал с нацепени дърва, но това им се случва рядко. Собствениците на по-малки апартаменти и гарсониери предпочитат да се отопляват с икономични електрически печки, защото е по-чисто и им излиза по-евтино. През последните две години все повече домакинства изолираха жилищата си, което също се отразява на продажбата на дърва и въглища.

Истинската причина за намаленото търсене на дърва е масовото обедняване на хората, коментират търговци. Според тях в предишни години варненци плащали средно 500 лв. за дърва, за да се запасят за целия отоплителен сезон. Тази година сумата била непосилна. В момента се купуват дърва или на по-малки количества, или хората студуват.
И докато пенсионерите се чудят как да се сгреят, явно има варненци, които си купуват ягоди по 2 лв. за сто грама. И ако цената на дървата пада заради липсата на търсене, то явно вкусният плод си има редовна клиентела, коментираха зевзеци на пазара.


Източник: в. "Народно дело"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Kubik-durva-kolkoto-dve-kila-yagodi-222224
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.