По проект за анализ на авариите в Черно море ще работят от асоциацията на българските капитани
Автор: Екип Varna24.bg 14:18 / 17.01.2011Коментари ()1148
Асоциацията на българските морски капитани участва в международен трансграничен проект. Това каза кап. Димитър Димитров, председател на УС на Българската асоциация на морските капитани. "Кандидатстваме по проект за устойчиво развитие на Черно и Средиземно море" каза още специалистът. Самият проект се координира от Италиански университет, който се намира в Рим, като координатор за Средиземно море е университет в Барселона, а за Черно море първоначалния координатор е бил румънски център към университета в Констанца, като в последната версия в документа за кандидатстване по този проект е станало ясно, че координатор ще бъде Одеския университет.

Капитан Димитър Димитров заяви, че участници по проекта са около 30 университета, фирми и неправителствени организации, които са базирани на Черно или Средиземно море. Специалистът посочи, че от района на Черно море има от почти всички държави, които граничат с морето, в това число Русия, Украйна, Турция и т.н. Средствата по проекта се отпускат по Седма Рамкова програма, като по нея се отпускат и средства за трансгранично сътрудничество и на държави, които не са членове на ЕС. Предстои проекта да бъде разгледан пред Европейската комисия в края на месеца, когато ще стане ясно дали ще бъде одобрен и задвижен. Ролята на България в самия проект в случай, че той започне да се изпълнява ще бъде изготвяне на анализи на аварийните случаи в Черно море и по специално разглеждане на един специфичен авариен случай, който ще бъде избран на базата на анализ на досега аварийните случаи и този, който е най-характерен за района ще бъде анализиран, както и действията на отговорните фактори в държавите. Димитър Димитров добави, че след изготвяне на този анализ ще бъде направен и проект за подобряване на организацията и подобряване на материалната база, с която разполагат крайбрежните държави. "Общо взето това е задачата, която сме си поставили, като ние бяхме поканени в този проект от румънския център към университета в Констанца", добави председателят на УС на Българската асоциация на морските капитани.

През 2011 година предстои Българската асоциация на морските капитани ще вземе участие в Годишната асамблея на Европейската асоциация на морските капитани, чиито домакин този път ще бъде Задар, Хърватия. Освен това ще бъде изпратен по всяка вероятност и делегат на Асамблеята на Международната асоциация на морските капитани, която ще се проведе в Канада.

Източник: Радио "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Po-proekt-za-analiz-na-avariite-v-Cherno-more-shte-rabotyat-ot-asociaciyata-na-bulgarskite-kapitani-222237
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.