Доктор: Консумирайки люто, получаваме допаминов удар | ||||||
| ||||||
Според д-р Стюарт Фаримънд, лютите храни ни действат един вид като наркотик. Първоначално ги свързваме с парещата болка, която ни причиняват лютивите съединения капсаициноиди. Но мозъкът ни бързо се научава, че тази болка не е съпроводена с някаква вреда на нас. Затова и получаваме т.нар. допаминов удар - усещане, което се дължи на хормон, каращ ни да се чувстваме наистина добре. Усещане, което търсим отново и отново след това. "Това е този вид тръпка, която изпитваш, същата, която изпитваш, докато се движиш с влакче в увеселителен парк, след като шефът ти кaже, че си свършил страхотна работа. Това е усещане за приповдигане", обяснява д-р Фаримънд, пише lifestyle.bg. Той е на мнение, че поносимостта към пикантните храни е свързана както от части с генетиката, така и в друга степен до това колко от тях сме консумирали. Един вид, колкото повече ядем, толкова повече свикваме с тях и си ги търсим. А и не едно и две изследвания доказват, че ако една жена яде люто, докато е бременна, това увеличава значително шанса и детето й да харесва подобен тип храни, когато порасне, обяснява Daily Mail. |