Хапването на тиквени семки, може да ни донесе дори ползи | ||||||
| ||||||
Тези семена са отличен източник на магнезий, цинк, фосфор, мед и желязо, които играят важна роля в поддържането на здравето на костите, сърдечно-съдовата система и имунната система. Магнезият например е необходим за над 600 биохимични реакции в тялото, включително производство на енергия, синтез на протеини и регулиране на нервната система. Цинкът от друга страна е от съществено значение за имунната функция, клетъчния растеж и делене, както и за заздравяване на рани. Тиквеното семе е също така богато на антиоксиданти, включително каротеноиди и витамин Е, които помагат в борбата със свободните радикали и намаляват възпалението в тялото, пише Puls.bg. Тези антиоксиданти играят важна роля в предотвратяването на хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания и рак. Омега-3 и омега-6 мастни киселини, които се съдържат в тиквеното семе, подпомагат здравето на сърцето, като намаляват нивата на лошия холестерол (LDL) и повишават нивата на добрия холестерол (HDL). Тиквеното семе също така съдържа фитостероли, които могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола и подобряване на здравето на сърцето. Освен това, тиквеното семе е добър източник на триптофан, аминокиселина, която се превръща в серотонин и след това в мелатонин, подпомагайки съня и регулирането на настроението. Редовната консумация на тиквено семе може да подобри качеството на съня и да намали симптомите на депресия и тревожност. Влакнините в тиквеното семе подпомагат здравето на храносмилателната система, като насърчават редовността на червата и предотвратяват запек. Те също така могат да помогнат за поддържане на здравословно тегло, като създават усещане за ситост и намаляват апетита. Тиквеното семе е също така източник на растителни протеини, което го прави отличен избор за вегетарианци и вегани. Една четвърт чаша тиквено семе съдържа приблизително 7 грама протеин, което допринася за изграждането и възстановяването на мускулите. Лигнаните, съдържащи се в тиквеното семе, имат антибактериални и противовирусни свойства, които могат да подпомогнат имунната система и да предпазят от инфекции. Редовната консумация на тиквено семе може да помогне и за регулиране на кръвната захар, което е от полза за хора с диабет или преддиабетни състояния. Съдържанието на желязо в тиквеното семе подпомага производството на червени кръвни клетки и предотвратява анемия. Освен това цинкът и антиоксидантите в тиквеното семе могат да подобрят здравето на простатата и да намалят риска от развитие на рак на простатата. Тиквеното семе е изключително полезно за здравето поради богатото си съдържание на витамини, минерали, антиоксиданти и здравословни мазнини. Тези малки семена могат да подобрят здравето на сърцето, костите, имунната система, храносмилателната система и дори да подпомогнат доброто настроение и съня. За да се възползвате максимално от ползите му, добавете го към закуската, салатата, печивата или дори в подходящи ястия. |