Учени: Подбирайте внимателно солта! Може да влияе негативно на метаболизма, щитовидната жлеза и растежа на костите
Автор: Екип Varna24.bg 09:48 / 29.08.2024Коментари ()1650
©
Солта е неизменна част от нашето хранене. Дори да се опитваме да редуцираме максимално консумацията й, тя се съдържа в редица продукти, които консумираме, затова е трудно да определим колко точно приемаме всеки ден. Това би било най-ясно, ако зачеркнем напълно всички пакетирано и само контролираме както грамажа, така и вида на солта, защото той също не е без значение.

Без сол не можем, защото тялото ни се нуждае от нея, за да контролира електролитния баланс. Натрият в нея е ключов както за хидратацията, така и за клетъчната функция. Но за да получим тези важни ползи с минимум вреди, е добре да изберем най-полезната алтернатива. А ето и между кои имаме избор:

Йодирана сол

Тя е най-често употребяваната - готварска сол, обогатена с важния най-вече за функцията на щитовидната жлеза йод. Добива се от подземни находища, след което се обработва, рафинира и смила до фина текстура. А добавеният йод по никакъв начин не влияе на вкусовите й качества.

Морска сол

Тя обикновено не е йодирана и преминава през по-малко обработка от трапезната, поради което запазва и по-голямо количество минерали.

Хималайска (розова) сол

Също е по-малко обработена, а наситеността на цвета й се определя от количеството железен оксид, което съдържа и може да варира. В повечето случаи не е допълнително йодирана, но, за разлика от трапезната, съдържа повече калций, желязо, магнезий и други минерали. Тяхното количество обаче е много малко, за да може да разчитаме на нея за задоволяване на дневните нужди на организма, пише Lifestyle.bg.

Кашерна сол

Тя е с ниско съдържание на йод и натрий и с по-едра структура от трапезната. Използва се по-рядко, но е подходяща алтернативна на тази, която сме свикнали да използваме най-често в кухнята.

Коя е най-полезната сол

На този въпрос е трудно да се отговори еднозначно, но учените се обединяват около мнението, че е по-добре да избираме йодирана сол, за да си набавяме този важен елемент. Той стимулира както метаболизма, така и производството на хормони от щитовидната жлеза, а и е важен за растежа на костите, особено при децата.

Като изключим йода, всички видове сол са със сходни вкусови характеристики, но с по-различна структура, затова на първо място трябва да изберем подходящия за нас спрямо личните си предпочитания. И да не забравяме, че ползите са в малките количества, защото с големите идват и вредите.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Ucheni-Podbiraite-vnimatelno-soltaMozhe-da-vliyae-negativno-na-metabolizma-shtitovidnata-zhleza-i-rastezha-na-kostite-2243570
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.